Bon véns …

Boune nouvèle pou lès céns qui vèy’nut voltî li vén come mi !
Lès dérènes ètudes (sérieûses) dès docteûrs nos aprèn’nut çu qui nos-ôtes (lès féns bètchs) nos savons d’jà dispûs longtimps : li roudje vén èst bon pou l’santè.

Bén seûr, Come di djusse, i n’faut nén lèvér s’keûsse à come ène sôlèye èyèt d’mèrer résonâbe, come pou lès ôtes bwèssons, l’eûwe n’è fé nén partîye, bén ètindu … Qwè qui !

Mins trwès ou quate véres di roudje vén pâr djoû fé diskinde lès risques d’acsidint d’ôrlodje èyèt min’me lès céns d’èl maladîye d’Alzheimer.

Boun aployi ! Djusse d’vant di scrîre ci p’tit bèrdèlâdje çi, dj’aveus ène pètite, mins vrémint ène pètite sipite di r’môrd pou l’boutâye di Saint-Emilion « stran.néye » ayêr pou souper avou Madame mi feume.

Mi v’la rapauji ; li Côtes du Rhone, li Bordeaux, li Bourgogne ni distrûj’nut nén l’santè, i la garanti.

R’mârkèz qui dji contînûw’ré à bwêre avou pléjî li Julénias ou bén li Châteauneuf-du-Pape pwisqui dji vwè vôltî di sinte leû n-odeûr èyèt r’wétî leû couleûr ; pus râde qui d’sondji qui dj’aureus p’lu lès ach’ter èyèt vûdî m’boûsse à l’fârmaç’rîye.

Choûtè, intre nos’ ôte là ; dji n’ s’reus nén sési qu’in d’joû ou l’ôte in chimisse ni trouve li moyèn di fé ène sôrte di bistouille sètche di roudje vén, sins-alcool d’d’ins l’in-dins, qui nos ach’trons amon l’fârmaciyin pou prév’ni li stoupadje di nos win’nes pa lès mwéches craches co pus seûr’mint qu’avou li vré èyèt li bon vén.
Berk !


Pol Soumillon

Traduction

Bon vin

Bonne nouvelle pour les amateurs, dont je suis; les dernières études
(sérieuses) médicales confirment ce que bon nombre d'adeptes, dont je suis, clamaient depuis longtemps déjà : Le vin rouge est bon pour la santé.


Bien sûr, il s'agit de le consommer en quantité raisonnable,
comme du reste n'importe quel autre breuvage, sauf peut-être l'eau; quoique ! Mais, à trois ou quatre verres par jour de moyenne, il paraît qu'il peut diminuer le risque d'accidents cardio-vasculaires et même celui de la maladie d'Alzheimer.


Eh bien tant mieux ! Juste avant d'écrire cette petite "bafouille", j'avais un tout petit, vraiment très petit, zeste de remords pour la bouteille de St-Emillion, "sifflée" hier au souper avec Madame mon épouse. Me voici donc conforté dans mon inclinaison; le Côtes du Rhone, le Bordeaux, Le Bourgogne ne détruisent pas la santé, ils la protègent.

Notez bien que je continuerai à déguster le Juliénas ou le Châteauneuf-du-Pape pour la seule raison qui en vaille vraiment la peine; le plaisir d'humer leur bouquet et d'admirer leur robe, plutôt que de songer que j'aurais pu les acheter en pharmacie. D'ailleurs, je ne serais pas étonné qu'un jour, un chimiste puisse produire un extrait sec de vin rouge, sans alcool, qui sera vendu en pharmacie pour la prévention de l'obstruction des artères par le cholestérol aussi efficacement que le vrai et bon vin.